keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Ga Xa Ot - sitruunaruoholla ryyditettyä kanaa

Vietnamilainen ruoka on todella hyvää. Kokeilluista resepteistä tämä on suosikkini. Mausteet ovat todella tasapainossa, kiitos ohjeen sokerisiirapin. Sen tekemisen vaiva kannatta nähdä, koska se on reseptin the juttu. Jos lapset syövät samaa ruokaa, niin maustakaa vähän varovaisemmin. Katso erikoisruokavaliovinkit ohjeen lopusta..


Kuva
Käytin tällä kertaa laiskuuksissani broilerin fileitä. Koipilihasta tulee mehevämpää.

Marinadi:
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl kalakastiketta
2 tl sokeria
0,5 tl pippuria myllystä (rouhittua)
1 rkl ruoka1öljyä

375 g luutonta ja nahatonta kanan reisilihaa 2 cm:n kuutioina
2 rkl kasviöljyä
2 valkosipulinkynttä
2 isoa salottisipulia ohueksi viipaloituna
3 sitruunaruohon vartta hyvin hienonnettuna (vain pehmeä keskiosa)
1 vihreä chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna (käytin punaista)
1/2 punainen paprika siemenet poistettuna ja ohueksi viipaloituna
30 g porkkanaa tulitikun kokoiseksi suikaloituna
1 rkl kalakastiketta
1 rkl sokerisiirappia
runsas 0,5 dl kanalientä tai vettä

Valmista marinadi sekoittamalla aineet yhteen. Lisää joukkoon kana ja anna maustua huoneenlämmössä 30 min.

Kuumenna wokki tai paistinpannu keskilämmöllä. Lisää öljy pannuun, lisää kuumaan öljyyn sipulit, sitruunaruoho ja kuullota varovasti 3-5 minuuttia. Lisää pannuun kanakuutiot, marinadi, chili, paprika ja porkkanat. Kypsennä 3-4 minuuttia, kunnes kana on kypsää. Mausta kalakastikkeella ja sokerisiirapilla ja paista minuutin verran. Kastike on aika tahmeaa tässä kohtaa. Lisää kanaliemi tai vesi ja sekoita hyvin. Pannun pohjalle tulisi jäädä vain vähän kastiketta. Tarjoa riisin kanssa.


Sokerisiirappi:

250 g sokeria
runsas 0,5 dl vettä
----
Siirapin maustamiseen 1 tl sitruunamehua

Kiehauta korkealla lämmöllä. Kallistele kattilaa, jottei sokeri tartu reunoille. Älä sekoita. Alenna lämpöä ja keittele niin kauan, että siirappi on ruskeaa. Älä polta sitä, kun siirappi alkaa ruskettumaan. Sokerilla on paha tapa palaa, kun se alkaa karamellisoitumaan. Lisää joukkoon v-a-r-o-v-a-s-t-i runsas 0,5 dl vettä. Hauduta siirappia sekoittaen noin 3 minuuttia. Mausta vielä 1 tl sitruunamehua. Säilyy tiiviissä purkissä jääkaapissa.

Allergia-info:
  • Kalakastike ei tietenkään sovi kala-allergiselle. Sen voi korvata soijakastikkeella, maku ei ole ihan sama, mutta sinne päin.
  • Jos käytät soijakastiketta, niin siinä on vehnää. Kikkomanilla on olemassa gluteeniton soijakastike.

Ohje on muistaakseni Makujen maailma -kirjasarjasta.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...