Marinadi:
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl kalakastiketta
2 tl sokeria
0,5 tl pippuria myllystä (rouhittua)
1 rkl ruoka1öljyä
375 g luutonta ja nahatonta kanan reisilihaa 2 cm:n kuutioina
2 rkl kasviöljyä
2 valkosipulinkynttä
2 isoa salottisipulia ohueksi viipaloituna
3 sitruunaruohon vartta hyvin hienonnettuna (vain pehmeä keskiosa)
1 vihreä chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna (käytin punaista)
1/2 punainen paprika siemenet poistettuna ja ohueksi viipaloituna
30 g porkkanaa tulitikun kokoiseksi suikaloituna
1 rkl kalakastiketta
1 rkl sokerisiirappia
runsas 0,5 dl kanalientä tai vettä
Valmista marinadi sekoittamalla aineet yhteen. Lisää joukkoon kana ja anna maustua huoneenlämmössä 30 min.
Kuumenna wokki tai paistinpannu keskilämmöllä. Lisää öljy pannuun, lisää kuumaan öljyyn sipulit, sitruunaruoho ja kuullota varovasti 3-5 minuuttia. Lisää pannuun kanakuutiot, marinadi, chili, paprika ja porkkanat. Kypsennä 3-4 minuuttia, kunnes kana on kypsää. Mausta kalakastikkeella ja sokerisiirapilla ja paista minuutin verran. Kastike on aika tahmeaa tässä kohtaa. Lisää kanaliemi tai vesi ja sekoita hyvin. Pannun pohjalle tulisi jäädä vain vähän kastiketta. Tarjoa riisin kanssa.
Sokerisiirappi:
250 g sokeria
runsas 0,5 dl vettä
----
Siirapin maustamiseen 1 tl sitruunamehua
Kiehauta korkealla lämmöllä. Kallistele kattilaa, jottei sokeri tartu reunoille. Älä sekoita. Alenna lämpöä ja keittele niin kauan, että siirappi on ruskeaa. Älä polta sitä, kun siirappi alkaa ruskettumaan. Sokerilla on paha tapa palaa, kun se alkaa karamellisoitumaan. Lisää joukkoon v-a-r-o-v-a-s-t-i runsas 0,5 dl vettä. Hauduta siirappia sekoittaen noin 3 minuuttia. Mausta vielä 1 tl sitruunamehua. Säilyy tiiviissä purkissä jääkaapissa.
Allergia-info:
- Kalakastike ei tietenkään sovi kala-allergiselle. Sen voi korvata soijakastikkeella, maku ei ole ihan sama, mutta sinne päin.
- Jos käytät soijakastiketta, niin siinä on vehnää. Kikkomanilla on olemassa gluteeniton soijakastike.
Ohje on muistaakseni Makujen maailma -kirjasarjasta.