perjantai 26. huhtikuuta 2013

-ton munkit allergisille, keliaakikoille ja vegaaneille

Valmistauduin tähän munkkikehitykseen ajattelemalla, että varmasti viisi ensimmäistä erää ovat kaikkea muuta kuin onnistuneita. Olin suorastaan yllättynyt, kun heti ensimmäinen erä toimi. Jotain hyötyä siitä, että olen lukenut paljon leivonnasta. Siis muutakin kuin ohjeita. Kun tietää mitä mikäkin aine tekee, niin on helpompaa yrittää korvata niitä. Tässä siis hyvät -ton munkit, joilla ei voi halkaista hampaitaan. Noudata ohjeitani tarkkaan.
2,5 dl viileää vettä
0,5 pussia kuivahiivaa
2 tl psylliumia
---
1 dl sokeria
0,5-1 rkl kardemummaa
50 g maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
1 tl ksantaania
2 dl hirssijauhoa
1,5 dl perunajauhoa
0,5 dl tapiokatärkkelystä
1,5 dl vaaleaa riisijauhoa
1,25 dl tummaa täysjyväriisijauhoa
----
0,5 tl suolaa

Paistamiseen rypsi- tai muuta sopivaa öljyä

Mittaa vesi, hiiva ja psyllium leipä-/yleiskoneen kulhoon. Sekoita ja anna turvota 5 minuuttia. Mittaa toiseen kulhoon loput aineet suolaa lukuunottamatta ja sekoita ne keskenään. Lisää jauhoseos vesiseoksen joukkoon ja anna koneiden tehdä työt. Anna yleis-/moni-/leipäkoneen käydä 15 minuuttia hitaalla nopeudella. Lisää sitten joukkoon suola ja anna koneen vaivata taikinaa vielä 5 minuuttia keskinopeudella.

Munkit ovat parhaimmillaan paistopäivänä. Pakasta heti, jos teet niitä ison satsin. Älä sokeroi pakastettavia. Sulata pakastetut munkit uunissa ja sokeroi kuumana.

Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan nousta 30 minuuttia. Toista kohottamista ei enää tarvita. Kun alat paistamaan, ota lusikalla golfpallon kokoinen nokare taikinaa ja taputtele se hellävaroen palleroksi. Paista heti.

Kuumenna sitten öljy niin kuumaksi, että kun kokeilet laittaa sinne pienen taikinapalan, öljy alkaa heti "sihistä". Paista munkit kauniin kullanruskeiksi. Varo kuitenkin ettei öljy lämpene liian kuumaksi, koska silloin munkit eivät ehdi kypsyä sisältä. (Jos sinulla on lämpömittari, niin 180 astetta on hyvä.) Huomasin munkkien tykkäävän jäädä kattilan pohjaan kiinni. Sen voi välttää käyttämällä reikäkauhaa hetken paistoalustana.

Valuta talouspaperin päällä hetki ja sokeroi sitten.

Tärkeää:
  • Taikinaa pitää vaivata pitkään ja mieluiten koneella.
  • Kohota taikina vain yhteen kertaan.
  • Pitkän konevaivausajan vuoksi ei tarvitse käyttää kädenlämpöistä vettä, taikinasta tulee liian kuumaa, jos vesi on lämmintä. 

Muistathan uppopaistamisen turvaohjeet: 
  • Sammuta mahdollinen tulipalo tukahduttamalla sammutuspeitteellä tai kannella. 
  • Älä vahingossakaan roiskuta vettä kuuman öljyn joukkoon. 
  • Älä käytä liesituuletinta uppopaistamisen aikana.
  • Älä kaada käytettyä rasvaa viemäriin, vaan hävitä se esim. tölkkiin suljettuna roskien mukana.

3 kommenttia:

Kiitos kommentista. Kommenttien vastaamisessa voi olla paljonkin viivettä, pahoittelen.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...