tiistai 23. huhtikuuta 2013

Key lime crème brûlée

Tykkään kovasti erilaisista vanukkaista. Pidän key lime piestäkin todella paljon. Halusin tehdä edes vähän limepiirakkaa muistuttavaa vanukasta. Ongelma oli vain kondensoidun maidon puuttuminen. Mietintämyssy päähän - kondensoitu maitohan on makeutettua maitoa, aavistus toffeen aromia. Haa! Fariinisokeri varmaan toimii. Sillä homma ratkesi, vanukkaasta tuli tosi hyvää ja ei liian makeaa. Epäilen, että jos olisin vanukkaaseen pamauttanut tölkillisen kondensoitua maitoa, ei tulos olisi ollut näin tasapainoinen ja hyvä. Tarjolle voit laittaa vaikka keksejä vanukkaan seuraksi.


Joskus vielä pitää itselle hankkia tohotin, helpottaisi elämää välillä. Enkä pistäisi pahakseni sitäkään, jos löytäisin jostain annosvuokani. Olen järjestänyt keittiön kaapit niin hyvin, että en enää löydä niitä vuokia mistään. Sitten kun ostan uudet, voisin lyödä vetoja, että vanhat löytyvät. Aina siinä niin käy.

Key lime crème brûlée:

5-6 annosta

4 dl ruokakermaa
vaniljatanko
yhden limen raastettu kuori
4 keltuaista
0,5 dl fariinisokeria

pohjalle lime curdia (ohje: Lime curd)

sekä pinnalle luomuruokosokeria.

Kuumenna kiehuvaksi kerma ja vaniljatanko. Ota sitten tanko pois ja lisää joukkoon limen kuori. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja fariinisokeri. Älä vatkaa liikaa, ettei tule vaahtoa. Kaada sitten aivan ohuena norona joukkoon kuuma kerma. (Ohuena sen vuoksi etteivät keltuaiset kypsy ja maku ala muistuttamaan kokkelia.)

Laita reilu lusikallinen lime curdia kunkin annosvuoan pohjalle. Jaa sitten vanukasmassa vuokiin.
Laita annosvuoat isompaan vuokaan ja kaada vuokaan kuumaa vettä noin puoliväliin asti. Paista vanukkaita 175 asteisessa uunissa 10-20 minuuttia.

Jäähdytä ainakin kaksi tuntia jääkaapissa. Ennen tarjoilua ripottele päälle luomuruokosokeria ohuelti ja paahda pinta joko tohottimella tai uunissa grillivastuksen alla. Tai sitten voit sulattaa sokerin paistinpannulla, kaataa sulan massan leivinpaperille, antaa jäähtyä ja ripottelet sitten sokerin muruset päälle.

Allergiainfo:

  • Tästä saa maidottoman käyttämällä maidotonta lime curdia sekä ruokakerman tilalla soijamaitoa tai -kermaa.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...