maanantai 15. huhtikuuta 2013

Makusuolat

Olen vähentänyt tämän perheen suolan käyttöä reippaasti makusuolojen avulla. Meillä käytetään tällä hetkellä pääsääntöisesti kahta erilaista - sienisuolaa sekä lipstikkasuolaa. Jälkimmäinen on loistava lihaliemikuution korvike. Maustamme lihakeiton ynnä monet muut liharuoat tavallisen suolan sijasta lipstikkasuolalla. Sienisuola sopii yhtä moneen paikkaan, jos on sienten ystävä.

Tässä tulossa lisää lipstikkasuolaa


Lipstikkasuola

2 dl kuivattua lipstikkaa
1 dl karkeaa merisuolaa

Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja anna sen jauhaa suola hienoksi. Säilö tiiviiseen purkkiin. Kun teet suolan, varmista, että ainekset ovat kuivia. Siten säilyvyys on todella pitkä.

Jos ystävälläsi tai sukulaisella kasvaa lipstikkaa, kannattaa kysellä jakotaimia. Lipstikka on monivuotinen yrtti. Sitä voi kylvää siemenestäkin. Nyt on viimeistään syytä tehdä kylvö esikasvatukseen. Suorakylvö maahan toukokuussa. Kasvuaikana lipstikka pitää syvämultaisesta ja ravinteikkaassa maassa puolivarjossa. Kuivina kausina lipstikkaa täytyy kastella. 



Sienisuola

1 dl karkeaa merisuolaa
100 g kuivattuja suppilovahveroita

Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja anna sen jauhaa suola hienoksi. Säilö tiiviiseen purkkiin. Kun teet suolan, varmista, että ainekset ovat kuivia. Siten säilyvyys on todella pitkä.

Sienisuolaa


Huom! Voit hyvin puolittaa annokset, jos nämä tuntuvat isoilta määriltä.


Meillä nuo yrtit rehottavat yhä ikkunalaudalla, joten pitänee tässä jossain vaiheessa kokeilla rosmariini- ja timjamisuoloja. Sitruunasuolasta haaveilen myös.

Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...