sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Sima

Äitini opetusten mukaan teen simaa joka vuosi.Tässä muutama erilainen versio. Yhteen voi käyttää pakastimesta vanhat raparperit pois. Tänä vuonna kokeilen myös vadelmasimaa. Saapa siihenkin marjoja käytettyä ennen kuin seuraava satokausi tulee ja tämä emäntä painelee metsässä kuin hirvi hullunkiilto silmissään.

Vadelmasimaa tulossa

Huom! Olen useana vuonna valmistanut simaa myös kuivahiivasta. Se onnistuu hyvin. Siitäkin voi simaa tehdä, jos tuorehiivaa ei ole.

Perinteinen sima

8 litraa vettä
500 g fariinisokeria
500 g taloussokeria
3-4 sitruunan mehu
kahden sitruunan kuoret (vain keltainen osa)
pieni herneen kokoista nokaretta hiivaa (1/5 tl kuivahiivaa)

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunanmehu ja kuori. Sekoita ja jäähdytä 34-37 asteiseksi. Ota tilkka nestettä ja liota hiiva siihen. Kaada hiivaliuos nesteen joukkoon ja sekoita. Vähäisellä hiivamäärällä simasta tulee mielestäni paremman makuinen. Hiivaa tarvitaan vain sen verran, että käyminen lähtee käyntiin. Anna käydä huoneenlämmössä 24 h. Pullota sitten. Laita jokaisen pullon pohjalle 1 tl sokeria ja rusinoita.

Nosta sima kylmään, mutta älä laita korkkeja liian tiukkaan kiinni. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä noin viikossa, huoneenlämmössä menee 3 päivää.


Raparperisima

4 l vettä
1 l viipaloitua raparperia
500 g fariinisokeria
0,5 dl sitruunamehua
hiven (vajaa 1/4 tl) tuorehiivaa tai 1/5 tl kuivahiivaa

Laita kattilaan 2 litraa vettä ja raparperit. Keitä noin 20 minuuttia. Siivilöi ja kaada sokerin päälle. Sekoita kunnes sokeri liukenee. Lisää loput vedestä ja sitruunamehu. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Ota tilkka nestettä ja liota hiiva siihen. Kaada hiivaliuos nesteen joukkoon ja sekoita. Anna käydä huoneenlämmössä 24 h. Pullota sitten. Laita jokaisen pullon pohjalle 1 tl sokeria ja rusinoita.

Nosta sima kylmään, mutta älä laita korkkeja liian tiukkaan kiinni. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmista noin viikossa.


Vadelmasima

4 litraa vettä
400 g vadelmia
500 g taloussokeria
pieni herneen kokoista nokaretta hiivaa (1/5 tl kuivahiivaa)

Kiehauta vesi ja kaada se vadelmien ja sokerin päälle. Sekoita, jotta sokeri liukenee. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Ota pikkaisen nestettä ja liota hiiva siihen. Sekoita hiivaliemi nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi sima. Pullota ja laita jokaiseen pulloon pohjalle 1 tl sokeria ja muutama rusina. Säilytä jääkaapissa. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pinnalle.


On muuten ihanaa, että kevät tulee! Viikko sitten oli näiden krookusten päälle hurjasti lunta. Nyt jo kukitaan täysin palkein.

Muutenkin ihan kiva, saa kasvihuoneen pian käyttöön. Sitä tarvitaan pian vai miltä näyttää?Juhannusperunoita tulossa :D
Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...