torstai 18. huhtikuuta 2013

Gluteeniton pitaleipä

Alun alkaen minulla oli ihan toinen resepti julkaistavaksi tänään, mutta kun nuo gluteenittomat pitaleivät onnistuivat niin hyvin, niin pakkohan leipäohje oli heti blogiin laittaa!

Koska minulla ei ollut mitään pohjaa reseptille, aloin miettimään leivonnan periaatteita. Taikinasta täytyi saada kimmoisaa, jotta tasku aukeaisi. Liian kovaakaan se ei saa olla, koska sitten leivistä tulisi kivikovia. Gluteenin puute on iso ongelma, koska gluteeni näyttelee merkittävää roolia pitaleivässä. Sitten laskin yhteen pitkän vaivausajan, apuaineet ja vesihöyryn. Jes! Siitä se idea sitten lähti ja kehitysversio yksi onnistui hyvin.


4 pitaleipää

1,5 dl vettä
2 tl psylliumia
2 tl kuivahiivaa
---
1 dl hirssijauhoa
0,5 dl tavallinen riisijauhoa
1 dl täysjyväriisijauhoa
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl soijajauhoja
1 tl ksantaania
1 rkl rypsiöljyä
---
0,25 tl suolaa

Mittaa leipäkoneen (yleiskoneen) kulhoon vesi, psyllium ja hiiva. Sekoita ja anna turvota 5 minuuttia.

Mittaa joukkoon muut aineet suolaa lukuunottamatta. Laita koneeseen ja käynnistä taikinan vaivaamiseen tarkoitettu ohjelma. Anna koneen käydä 15 minuuttia. Lisää joukkoon suola ja anna käydä vielä 5 minuuttia.

Laita pellille leivinpaperi. Jaa taikina neljään osaan. Taputtele taikina noin sentin korkuisiksi pyöreiksi ympyröiksi pellille maissijauhon avulla. Peitä leivinliinalla ja anna nousta vartin verran. Muista laittaa uuni lämpenemään 250 asteeseen tarpeeksi ajoissa.

Laita leivät uuniin ja heitä heti uunin pohjalle tilkka vettä. Sitten äkkiä luukku kiinni. Anna paistua 6-8 minuuttia. Tarjoile mahdollisimman pian.
Harvinaisten sairauksien päivä ja kookossuklaapatukat

Tänään vietetään harvinaisten sairauksien päivää jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa harvinaisista sairauksista. ...